Det finnes mange falske vandrehistorier for ordet fuck’ etymologiske opprinnelse. (false etymologies).Men ordets falske akronymer (backronymer)  , fikk meg til å tenke på det jeg skal skrive om i dag:

Found Unlawful Carnal Knowledge

Backronymet  inspirerte meg til å kalle kroppslig dannelse for carnal dannelse. Og det dreier seg for meg ikke bare om sex, men om kroppslige dannelseserkjennelser generelt. Men først: lets talk about sex…. ‘

Sex som  carnal dannelse….

Sexguruen Osho mener blandt annet at det er viktig å utforske sex for å få vitale innsikter om livet. Asketiske idealer er forøvrig også en carnal kunnskap i seg selv hvor man kan vinne innsikter carnalt, så imo er det greit at man kanskje har prøvd ut begge ytterpunktene.

Buddhismen benekter ikke sex, fortrenger ikke sex og det som er, selv om det også har asketiske idealer. Faktisk går buddhismen ut på å akseptere at man er seksuelle vesener i kraft av at man er kroppslige vesener. (Sånn btw: Litt derfor det er stor toleranse for prostitusjon, transeksualitet og homoseksualitet i Thailand i grunn sånn rent uoffisielt: fordi det handler om å ha riktig sex, og det er opp til hvert enkelt hva som er riktig sex rent buddhistisk) .Sex kan som annet rus forkludre virkelighetsforståelsen om man tar det for langt. Og det gjelder for alle sannslige rusavhengighetskapende midler, om det så skjer gjennom ytre påvirkning eller gjennom obsession. Men det går den andre veien også: å leve i askese kan gjøre at man blir skinnhellig og fordømmer andres seksualmoral. Så uansett hva man velger her;viktig med en middelvei seksuelt.

Jeg tror det å aldri ha hatt sex, gjør at man går glipp av vitale kunnskaper om livet.  Dette ser jeg i forhold til Buddha, som ikke kunne ha blitt Buddha før han hadde hatt sex bland annet. Så mye som han hadde av luksus og sex før han valgte å finne ut av verden, var nettopp derfor han eventuelt kunne velge å bli asketisk buddhist. Ellerst tror jeg han alltid ville lurt på hvordan det hadde vært å ha sex og ville i såfall ikke blitt Buddha før i neste liv. Han erkjente alle carnale kunnskaper: sex, sykdom, alderdom , død og ro/sinnsro. .  Det var blandt annet slik han oppnådde sin buddhanatur: gjennom først å kjenne sin kropp i forhold til verden og virkeligheten vi lever i. Og det inkluderte carnale kunnskaper om sex b.l.a.-

Nok om sex, over til carnal dannelse generelt.

Carnal dannelse skjer gjennom hele livet, selv om vi måtte velge å bo i en hule og bare være alene! Selv om kroppene svekkes med årene, så vil jeg likevel ikke unngå det å eldes med dannelse. For jeg tror at alle aldersfasene vi skal igjennom i livet, også har viktige carnal kunnskaper ved seg. Så jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil være ung resten av livet: jeg vil erfare hvordan alle aldersfasene er i livet på godt og vondt. Fordi det er en del av livet og fordi hver aldersfase i livet har noe å lære oss. Vi har noe å lære ved det å være ung så vel gammel. Foruten alderdom og ungdom, burde man erkjennelse lidelser, sykdom, pleasuer og så klart døden. Disse kunnskapene går gjennom kroppen og er selve livet .

Men: det handler jo også om mer enn å bare overleve livet. Det er jo også om å leve carnalsk (og da tenker jeg ikke på bare kjøttspising og fråtsing, jf ordets betydning kjøttspising og kjøtt..) Sånn kjapt ramset opp av det som faller meg inn av kroppsdannelse i livet:

 1. kroppsarbeid
 2. håndverk, håndarbeid
 3. dans
 4. kampsport/kampkunst,
 5. det å holde det rent og harmonisk i hjemmet gjennom faktisk husarbeid og ikke overlate alt til vaskepersonalet
 6. dataspilling, filmtitting,musikklytting (alt innen medier i grunn som vi benytter oss av)
 7. vold
 8. blikkets møter med dyr og andre mennesker
 9. det å le eller gråte
 10. lukt og lyd erkjennelser
 11. kjærlighet
 12. kokkelering, matkunst, det å spise mat med måte
 13. meditering, yoga, pilates
 14. latskap
 15. menneskemøter, fysisk så vel som psykisk, sosialt så vel som asosialt osv…
 16. destruksjon (på godt og vondt. Feks er matkokkelering en form for destruktiv utøvelse: for man destruerer råvarene og gjør det til noe annet. Men feks vandalisme, er en dårlig form for destruksjon)

På alle punktene er det en lett blanding av hva vi kan sanse, føle og gjøre med kroppen min. Men: med årene, så svekkes faktisk kroppen vår og våre sanseapperater. Så derfor har jeg det som ideal å alltid holde kroppen min shape fit på mange måter som en del av dannelsen av meg. Det jeg gjør i mitt liv for å fortsette den carnale dannelsesreisen, er:

 1. Gjennom dataspilling, analytisk filmtitting, musikk
 2. jeg danser klassisk ballett i hjemmet, driver med pilates og trener ekstremt mye på treningstudio. Jeg har tenkt å trene yoga og budokon til høsten for å utfordre meg selv enda mer nå rent kroppslig
 3. Jeg spiser god mat, drikker gode drikker og er veldig glad i å utforske gastronomi på mange måter.
 4. Meditasjon. For å lære meg ro og stillhet og kjenne det i kroppen.
 5. Som lekmannsbuddhist, prøver jeg å begrense alkohol inntaket til kunn vin som en fin middelvei til å bli litt delirisk. Men søren meg ikke lett av og til når jeg er så fryktelig glad i drinker. Syndige trollapen er svak for gode drinker og bartending….men jeg velger ikke å avstå fra alkohol helt, fordi det er visse erkjennelser man oppnår ved alkohol som jeg ikke vil være foruten sett i dannelsens lys.

Så: hur velger dere deres carnale dannelsesreise?

ps  da jeg skulle slå opp på google om Fuck for å gjøre litt reasearch om ordet,  så kom det bare porr sider….dumme meg som trodde noe annet i grunn. :-P

Tips oss hvis dette innlegget er upassende