De innleggene jeg har publisert innen selvutvikling og selvrealisering kan faktisk gå under en fellesbenevnelse: dannelse. Men dannelse er noe mer enn bare selvutvikling og selvrealisering: faktisk er dannelse en gedigen diskurs som man helt siden middelalderen har debattert over og man gjør det den dag i dag. Det er fordi det vi legger i ordet dannelse, til en viss grad forandrer seg ut i fra idealene man har for hva man vil oppnå med dannelse. Fra middelalderen og til 1800-tallet var det et mininum innen dannelse å kunne de 7 klassiske kunnskapsgrenene (7 arts): historie, mattematikk, filosofi, teologi, geografi, naturfilosofi/naturvitenskap og litteratur. Og ikke nok med det: man måtte også kunne språkene latin, gresk, italiensk, tysk og fransk. Og ikke nok med det: etiketten! Spesielt for kvinner var det viktig å kunne etikette siden det var deres dannelsesbane primært. Sååå….: hvis man ikke fylte de kriteriene for dannelse; ja da hadde man ikke dannelse!

 

Dannelsesidealet har heldigvis forandret seg betraktelig siden den gang. Altså er dannelsebegrepet  et alt for omfattende begrep til å passe inn i et lite stykke blogginnlegg med tanke på hvor mye energi og diskurs det har vært rundt det. Så det blir en naturlig avgrensning ut i fra slik jeg har forstått dannelse. ;-)

 

Så—- slik dannelsesidealet er i dag, har jeg et inntrykk av at det betyr mer nørding innen det man liker å beskjeftige seg med, å dyrke hobbyene og de lidenskapene man har, prøving og feiling på livets skole så vel innen utdannelse og ikke minst: det og faktisk kunne etikette, ha folkeskikk og høflighet.

Eksempler fra de jeg kjenner i livet mitt (og eventuelt i bloggverden) som driver med sin form for dannelse:

 

  1. Mamma ser mye på Ringenes Herre…jeg tror hun har sett filmene over 11 ganger! Hun elsker Ringenes herre universet og ser gjerne filmene igjen og igjen fordi hun får så mye igjen for det!
  2. Mannen min er en nørd innen bartenderfaget og barrista-faget. Han elsker å tweake på oppskrifter og oppdage hvordan man kan gjøre kaffe og drinker enda bedre. Han minner om bacardi reklamene truely originals sånn som han nørder.
  3. Sølvgorilla storesøster har lest hele Sagaen om isfolket 3 ganger! Hun elsker det!
  4. En apekompis av meg er genuint interessert i å lære seg alt innen evolusjonsbiologi, og går inn for å lære så mye som mulig om det.
  5. Utrolig men sant: de som driver med sjekking, driver faktisk med en form for dannelse. Grunn: de driver med utforsking av etikette som og har faktisk mulighet for å legge et godt grunnlag for dannelse innen sjekking. Hvis utviklingen går mot å bli som menn slik som jeg har lest Gentlemans lounge, (en tidligere sjekker), eller slik som tigerwoman gjorde så er det gode dannelsesvekstvilkår. For etikette er i stadig omskiftinger og er ikke slik som det en gang var.
  6. Jeg har faktisk tatt meg en laaaaaaaaang utdannelse på Blindern fordi jeg ville ha dannelse i litt av hvert: innen litteraturvitenskap, religionsvitenskap, idéhistorie, tysk, psykologi…men jeg endte opp med en grad i filosofi. Min dannelse har ikke vært en typisk nørding eller dyrking av lidenskap, men det går inn under dannelse likevel grunnet navnet: utdannelse. (I know, smør på flesk).
  7. Dannelsesreiser! Ah! Det er en kjennsgjerning at det er en av de beste form for dannelseserkjennelser: å reise, å lære seg gjennom å oppleve. Soletraveller er en som har drevet mye med den type dannelse. Men nb: ikke alle som reiser driver nødvendigvis med dannelsesreiser! Det kommer virkelig an på hvordan man reiser og utforsker nye land (det får bli et annet blogginnlegg.)

 

Avslutningsvis om dannelse, vil jeg bare si at det for meg ikke har vært nok å bare ha intellektuell dannelse gjennom utdannelsen,; jeg har tatt for meg den kroppslige dannelsen også. Det gjelder i grunn de fleste, og jeg tror faktisk det er en av de viktigste man gjør innen selvrealisering og selvutvikling;nemlig  carnal dannelse (kjødelig og kroppslig dannelse). Det får bli mer om det i neste innlegg… ;-)

Lenker om dannelse:

Wikipedia: dannelse

Wikipedia: dannelsesidealet

Hva dannelse er i dag (aftenposten)

dannelse i vår tid (kunnskapsdepartementet)

god lesning!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende