Svaret mitt er nei. I dette blogginnlegget skal jeg prøve å vise hvorfor. I den anledning, har jeg gjort mine egne definisjoner om hva forskjellene er:

Det er å realisere sine drømmer og sine mål. Her inngår alt fra å reise verden rundt, studere, feste og det som gjør at man velger å gjennomføre noe aktivt.

  • Selvutvikling:

Det er en indre utvikling i “ånden”, hvor man skal vokse på kunnskaper, erfaringer og visdom . Ofte skjer dette veldig tecnokratisk, interaktivt eller passivt, som feks når man ser på filmer, spiller, leser bøker, oppsøker visdom, mediterer, skriver (som feks når vi blogger, selvutvikler vi oss, eller hva ;-) )), og ikke minst så kan vi selvutvikle oss i gode dialoger…det er den “indre” reisen man foretar seg når man driver med selvutvikling.

Om selvrealisering contra selvutvikling:

Jeg  oppdaget at mange forvirret bruker de to ordene selvrealisering og selvutvikling om hverandre helt ukritisk. Mange har ikke satt seg inn i at det er en forskjell. Ikke rart i grunn, for det hender man oppnår selvutvikling når man selvrealiserer seg. De som feks reiser  utenlands, selvrealiserer jo den drømmen om å reise utenlands, samtidig som det kan skje en selvutvikling i det man gjør det ut i fra hva man opplever. Men ikke alltid. Som feks eksen min har reist og reist og reist og selvrealisert mye av reisedrømmene hans. Men jeg kan ikke se at han samtidig på sine reiser fikk en positiv kurve i selvutvikling. Tvert i mot ble han bare mer av den samme og syntes han ikke har vokst seg større som menneske. Han ble attpåtil mindre empatisk og mindre sympatisk, (samtidig som jeg lurer på om mange av reisene han var på var fordummende på ham pga dårlig selskap og innflytelse). Men feks Soletraveller, syntes jeg alltid selvutvikler seg på sine selvrealiserende reiser.

Dette har vært mitt forsøk på å se forskjell på de to konseptene.  Men det som er interessant, er at når vi både selvrealiserer og selvutvikler oss på et av våre livets reiser, så sies det at man trancenderer. Men det jeg lurer på, hvis vi bare gjør en av delene, dvs enten bare selvutvikler oss eller bare selvrealiserer oss, trancenderer vi da ikke? Uansett så skjer en form for dannelse også, eller hva? Noen formeninger om det?

relevandte lenker om trancendence:

http://en.wikipedia.org/wiki/Transcendentalism

http://en.wikipedia.org/wiki/Transcendence_%28philosophy%29

Tips oss hvis dette innlegget er upassende