En ting jeg la merke til da jeg begynte å lese om sjekking i Norge og vesten, var hvilke typer damer sjekketipsene var mest myntet på : selvfølgelig vestlige og norske kvinner.  Sjekkeskolene har mye for seg for dem som leser det som sin bibel, men mange av tipsene ville aldri ha fungert på en thai dame på grunn av kulturkræsj. Thai damer er så forskjellig fra norske og vestelige damer  hva angår sinnelag og kultur og filosofi,  så ikke rart at det blir kultur-kræsj til tider og at ting som funker på en norsk dame, ikke funker på en thai-dame …….men likevel,  så tror jeg også dette thailandske sinnelaget og kulturen nettopp er det noen norske menn finner så spennende, interessant og fasinerende, fordi det er så forskjellige fra norske jenter. Men: vi er minst like kompliserte som norske, bare på en annen måte. Forhåpentligvis er det interessant for alle å lese dette uavhengig av din intensjon med sosialiseringen med en thai-dame. ….

Ps: Nå skal det sies: selvsagt er det mange individuelle forskjeller på thai-damer. For eksempel er det stor forskjell på en thai-dame fra bygda kontra en mer urban thai-dame.  Og det er noen forskjeller på thai-damer fra nord like ved Laos kontra de på sydspissen osv osv…Så dette blogg-innlegget blir på mange måter en litt forenkling av hva thai-damer er. Men ta det som en artig lesning og se om det stemmer litte bitte grann neste gang du ser en thai-dame som du er litt hypp på eller har lyst til å bli bedre kjent med—mye avsløres her som du sikkert ikke har tenkt på som gjør spesielt thai-damer så forskjellig fra norske-damer? ;-)

Først litt sånn overgeneralisert “som kan brukes til din fordel innen small-talk, sosialisering og sjekking:

Small-talk med en thai dame er veldig enkelt. Det er tre ting som interesserer thai-damer fantastisk mye: thai-mat, blomster og spøkelser. Jeg skal forklare dette nærmere på de neste punktene:

 • Alle thai-damer med respekt for seg selv, KAN lage mat, og da øff kårse thai-mat.  En del av en thai-dames nasjonale identitet ligger i kokkelering og mat-kulturen. Men: thai-mat lages mye på øyemål ut i fra hva deres mor lærte dem og hva de selv liker, så du vil fort oppdage forskjeller i hvordan samme rett lages fra thai dame til thai dame. Du vil også oppdage mye om hvem hun er ut i fra hvordan hun tilbereder maten!  For halve sjelen til en thai-dame er så og si i matlagingen….
 • Enda et punkt om mat! Du skjønner sikkert nå hvor viktig mat er for en thai når jeg bruker mye tid på å skrive om dette! Anyway: en ting som mange av mine thai-venninner har reagert på når det gjelder nordmenn og mat, er hvor lite kultiverte nordmenn er når det gjelder mat. Thai-damene (og jeg forøvrig, er jo thai selv) mener at det ser ut som om nordmenn ser på mat som om det bare er bensin: det går inn et rør for så å gå ut et annet bare for å holde motoren i gang. Ingen kultur, bare “brensel mat”: mye ferdig fabrikat og lite ekte hjemme mekket mat. Mye av reklame for mat på tv- handler om nettopp å slippe å lage mat, noe som er uhørt for en thai som elsker mat og prossessen bak det å lage mat! Det ligger så mye respekt i det å få og lage mat, at det er skandale hvordan mange nordmenn ser på det å lage mat.! Feks Fjordlands reklame motto for ferdig mat: Når du har noe annet (viktigere) å gjøre enn å lage mat. “Hva i alle dager er viktigere enn mat…?” og “uhørt!”  tenker mang en thai-dame. Det som er et av thai-damenes største glede og ikke minst familieglede i livet, det er det som skjer rundt matbordet. Så hvis du er en nordmann som ikke er mat-kultivert og er litt keen på en thai-dame, tren opp mat- kulturen din nå!! Ta deg god tid til å bli kultivert og ikke fokuser bare på å ha noe kjapt og gæli.God matlagingskultur er noe thai-damer prioriterer mest i livet til tross for hektiske hverdager og det som er, noe som vitner om stor forskjell på en norsk dame kontra thai-dame allerede her..
 • Blomster er viktig for thai-damer. Det må de automatisk være siden de liker å lage mat, liker de også å bruke hendene på jord og blomster. Mye av sanseopplevelsen man får gjennom mat: duft, fargespill osv osv, har samme viktighet i blomster-gardening, bare på et annet nivå. Så thai-damer setter ekstra pris på blomster og hage. Så kjøper du blomster i potte til henne, er du sikker på at hun kommer til å digge deg!
 • Spøkelser! Thaier tror på at det finnes og bruker mye tid på å snakke og spekulere om spøkelser når temaet dukker opp. Og tro det eller ei: det er faktisk et veldig sosialt lim å snakke om det….selv har jeg opplevd spøkelser og hørt mye spøkelseshistorier, og går aldri lei selv ! Så når vi beveger oss innenfor dette temaet i et thai-selskap: ikke avfei historiene deres og kall det sludder! Det er som å tilby svin til en muslim hvis du vannhelliger thaienes tro på spøkelser!

Sånn….det var sånne små temaer som jeg kunne sagt mye mer om i grunn. Og nå til litt thai-filosofi og om hvordan thai-damer tenker….

 • IKKE TA EN THAI-DAME PÅ HÅRET eller HODET MED MINDRE HUN TAR INITIATIV TIL DET SELV! Hodet er helligt for thai-damer pga buddhismens kultur i Thailand: Dette ses i forhold til hvilke kroppsdeler som er “rent” og hvilke som er “skittent” ogog  i forhold til aldershiarki osv osv ja, du ser poenget: mange religiøse grunner! For å forenkle filosofien litt: hodet er den ”reneste” kroppsdelen. Derfor skal man feks aldri sitte på hodeputer, fordi rumpen er noe skittent i forhold til hodet. Du vannærer hodet hvis du sitter på hodeputer!Med mindre du er eldre enn henne og hun har gitt sitt signal på at du kan ta på hår eller hode, så er det greit. Jeg har hørt mang en thai-dame irritere seg over sjekkeskolenes “negging”, hvor gutta “tilfeldigvis” kommer borti hodet og ansiktsområdet eller håret. Det funker sikkert fint på norske, men ikke thaier (spesielt buddhist thaier).
 • Thai-damer er veldig stolte over sin kropp . De bærer kroppene deres med en verdighet som jeg faktisk ikke ser i samme grad blandt mange norske damer. Mon tro det er fordi thai-damer ikke prøver å være menn i sinn og viljeskultur? Er det noe de ikke er fornøyd med, fikser de det med kirugisk inngrep. Naturlig eller ikke, de bærer kroppene med verdighet. 
 • Mange thaier gjør kirugiske inngrep spesielt på nese, øye og pupper…og de fikser de eventuelt på hudfargen også for å bli hvite. Fordi dette er så allment akseptert i THailand å fikse på kroppen, er det også grunnen til at THailand er kommet lengst innen kosmetisk kirugi i forhold til resten av verden. Dette er en thai-kroppsfilosofi som går ut på at kropp er forgjengelig og foranderlig uansett, så gjør hva du vil med ting som er foranderlig. Men igjen: viktig med renhetsprinsipper i forhold til kropp når man gjør noe med utseendet sitt.  Litt av filosofien til thai-kulturen (spesielt i byene) er at hvis noe på utsiden av kroppen føkker opp atman (dårlig oversatt: sjelen) og gjør at man ikke klarer å bli lykkelig, så fiks det så man kan fokusere på viktigere ting i livet enn å gå og være misfornøyd. Og tro meg: de fleste thaier er storfornøyde etter å ha gjort inngrep på kroppen sin. (veldig forskjellig fra norsk kultur om kropp!)
 • En ting heterofile thai-damer har til felles med norske damer, er at vi er minst like glad i norske menn som nordmandinnene.;-) Kanskje ikke av de samme grunnene, men det er en likhet i det minste. Det thai-damer liker med norske menn, er at de er mer gentlemen enn deres egne landsmenn faktisk! Mange thai-menn er mannsjåvinister og lite hensynsfulle i forhold til norske menn…. Så norske menn har et stort fortrinn i å si at de er norske når de skal på sjekkern hos thai-damer i grunn!
 • Thai-damer vil så gjerne bli venninner med norske damer. Og ofte er vi så misunnelige på de norske damenes fine hvite hudfarge, nese, lyse hårfarge og blå øyne. Så mye at vi gjerne vil lage barn med norske menn i håp om at barna skal se litt nordiske ut også! Men uansett hvor mye thai-damer ser opp til norske damers utseendet og har lyst til å være venninner med dem, syntes det er vanskelig fordi norske damer ofte er lite inkluderende. TIps til norske damer som har lyst til å bli kjent med en thai-dame: smil, og vi føler oss plutselig veldig inkludert! 
 • THai-damer som lærer norsk, er veldig usikre og sjenerte i forhold til norsk-språket. De er redde for å dumme seg ut i forhold til norsk og for å bli utsatt for språk-rasisme. Irrasjonelt eller ikke,det er en av de største svakhetene thai-damer har i Norge, noe som gjør at vi har en tendens til å isolere oss vekk fra det norske samfunnet på grunn av denne språk usikkerheten. Så et godt tips er å tillate henne å snakke norsk, lær henne norsk og ikke minst: dropp engelsken om du kan. Derfor setter vi ekstra pris på å lære det, for da føles det ut som om vi blir inkludert…(tro du meg, det er über-viktig). Det som er viktig å huske på med thai-språk i forhold til norsk språk forøvrig, er at thai går mye på kroppspråk i tillegg.  Så være kroppsbevisst og tydelig i talen når du kommuniserer, fordi de “ser på” hva du sier. (Det henger litt sammen med religiøs påvirkning tror jeg: for språket til en thailender er “synets” kultur. Vestens språk derimot, er i mye større grad “ørets kultur”, fordi vestens “gud” var usynlig og bare skulle høres, mens for buddhismen er det viktig å se og hvile blikket på buddha statuer…..
 • Thai damer er buddhistiske royalister. . Så ikke bli overrasket over å se xxXX antall  bilder av kongen og dronningen hvis du besøker et typisk thai-hjem!Ekstra viktig at du derfor aldri fornærmer monarkiet i thailand uansett hvor mye du kanskje har å utsette på det!Feks hvis du er i Thaialnd, så er det fengselsstraff hvis du tråkker på den thailandske seddelen fordi kongen er avbildet der! Og hvis du snakker stygt om kongen eller dronningen, kan du også risikere fengselsstraff”! Så sterkt står royalismen! Så snakk ALDRI stygt om kongen til en thai-dame (og thai-mann)…det er som å banne i kirken!
 • VI thaier smiler mye. VELDIG MYE. Litt fordi vi har veldig pene tenner på grunn av all den gode maten vi spiser som gjør smilet vårt så pent, så smilet viser til hele verden hvor sunne og friske vi er! :-D . Men vi smiler også av grunner som: 1når vi ikke skjønner bæret av hva dere i vesten sier, så da smiler vi ekstra mye for å late som om vi skjønner. 2 Vi smiler fordi vi vil ha penga dine innen handel. Et smil selger veldig på prutemarkedet og generelt blandt vestlige turister.3 Veldig ofte smiler vi fordi vi er så fornøyde med livene våre .4 Smilene våre er en måte å inkludere kjente og ukjente mennesker på i en sosialiseringsprosess. 5 smil helbreder såre hjerter 6. buddhismen er smilets filosofi, og vi vil være buddha som smiler vi med. :-) Så en god thailandsk buddhist er en som smiler mye…;-)

 

WOwsa! Så ikke hvor langt blogg-innlegget ble før nå! Får håpe at det gikk lett å lese til tross for langt blogg-innlegg…

Jeg sender dere varme smil fra den mørke natten i Tønsberg og ønsker dere en god natt .

Tips oss hvis dette innlegget er upassende